Dezvoltare Personală,  Holistic Coaching

6 paşi pentru a ne construi corect un obiectiv. Obiective pentru începutul de an.

La început de an, cei mai mulţi dintre noi ne facem o evaluare în ceea ce priveşte realizarea personală şi profesională şi ne gândim ce anume am dori să schimbăm sau să îmbunătăţim.

Este posibil ca mulţi dintre noi am dori să reluăm lucruri pe care le-am abandonat pe parcursul anului şi nu am crezut în ele la momentul respectiv. Poate nu am crezut destul în noi şi nu ne-am cristalizat valorile personale. Ne-ar face bine ca în primele zile ale anului, când avem un moment de respiro să stăm doar cu noi şi să ne întrebăm cu sinceritate cine suntem, ce valorificăm cu adevărat şi dacă lucrurile cu care ne înconjurăm ne aduc bucurie sau nu. Oare suntem recunoscători pentru ce avem acum? Oare suntem mulţumiţi de noi?

…iar înainte de stabilirea obiectivelor,

Haideţi să ne gândim la relaţii. Ne întelegem bine cu apropiaţii din jurul nostru? În ce ipostază am fost alături de ei? Cum ne-au făcut să ne simţim? Oare am avut relaţii echilibrate sau ne-am simţit mici? Sau mari? Oare unele relaţii au devenit toxice… şi oare ce însemnăm noi pentru ceilalţi oameni? Ce însemnăm noi pentru noi înşine? Ne place de noi?

Dacă am face o clasificare, un top 3 ale celor mai importante persoane din viaţa noastră cum ar arăta? Care sunt acele persoane?

Şi foarte important…noi suntem în acel top?

 

 

În continuare, vom prezenta câţiva paşi foarte utili pentru a ne stabili corect toate obiectivele. Trebuie să ţinem minte că pentru fiecare scop sau obiectiv este necesar să ne concentrăm foarte bine şi să reuşim să vizualizăm desfăşurarea lui.

 

 1. Ştim ceea ce vrem?

Cel mai greu pas este să fim conştienţi de faptul că stabilirea unui obiectiv se face numai după ce ştim ce vrem cu adevărat. Este important să ne gândim intens la ceea ce ne dorim şi sa ne întrebăm de ce ne dorim asta. Obiectivele uşor de indeplinit au în spate un motiv puternic.

 2. Formularea obiectivului

Este indicat ca atunci când ne setăm mintea asupra unui lucru să începem să-l aşezăm pe hârtie. Scrisul e foarte important deoarece ne ajută să ne structurăm gândurile care, de obicei sunt in cantitate mare şi răvăşite, lucru care ar putea să ne dea înapoi şi să ne descurajeze. Există posibilitatea să ni se pară un obiectiv imposibil.

Scrierea obiectivului trebuie să se facă atunci când suntem intr-o stare mentala bună, nu atunci când suntem stresaţi sau supăraţi din diferite motive. Formularea acestuia trebuie  facută cu pozitivitate şi la timpul prezent, fără negaţii. Noi trebuie să fim pregătiti să îl îndeplinim azi. Ne-ar ajuta foarte mult să folosim şi o dată aproximativă, iar obiectivul să fie cât mai realist.

 3. Regula lui 3

Având în vedere că momentan ne ducem viaţa de zi cu zi în trei dimensiuni, tot ce ştim se poate raporta la acest trei. Regula lui trei din paşii către setarea obiectivului se referă la pozitivitatea acestuia.

Regula este să fim ferm convinsi că obiectivul nostru este foarte bun pentru noi, iar prin îndeplinirea lui, pentru apropiaţii noştri şi pentru ceilalţi din jur,  pentru că suntem interconectaţi ca oameni şi vieţile noastre se intersectează.

Cu alte cuvinte, este de preferat ca transformarea noastră în drumul către linia de finish să fie una pozitivă care are puterea de a-i influenţa într-un mod bun pe ceilalţi, să fie cumva atinşi de aceasta sau să îi motivăm.

 4. Ce facem noi pentru a ne îndeplini obiectivul?

Pentru o vizualizare mai bună a obiectivului putem să ne gândim la ce putem face noi pentru îndeplinirea scopului propus, dacă putem controla doar noi parcurgerea a câtorva paşi spre acest scop. Ce anume se află in controlul nostru? Putem avea o imagine clară a momentului îndeplinirii obiectivului? Vedem ceva specific? Simţim ceva specific?

 5. Asumarea responsabilităţilor

Suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilităţile ce vin odată cu îndeplinirea obiectivului? Tot universul constă într-un schimb de energie ce duce la echilibru. Noi ce putem da în schimb? Aici putem enumera elementele pe care suntem pregătiţi să le dăm la schimb, de exemplu: timpul nostru, bani pentru anumite cursuri de perfecţionare, ţinerea unei diete sau pur şi simplu o disciplină cu care nu suntem obişnuiţi.

 6. Imaginea şi satisfacţia împlinirii

Haideţi să ne imaginăm momentul imediat după atingerea obiectivului. Cum ne simţim? Suntem mulţumiţi şi împliniţi? Oare ne este de ajuns? Acesta este un pas foarte important deoarece ne vom forţa să simţim implinirea şi sentimentul avut in momentul acela, ne vom obişnui creierul cu această experienţa, iar lui îi va fi mai uşor sa ne aducă sa repetăm o experienţă deja trecută, sau un lucru ce se conturează a fi rutină.

 

Succes!

 

 

O lună frumoasă!

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: