Foto. Laurenţiu Angheluţă
Astro-Coaching,  Holistic Coaching,  Magick. Mythology. Ritual.

15 feb. De la Luna nouă şi eclipsa de Soare la Lupercalia.

Ideile, comunicarea, inovaţia, fertilitatea, prietenia şi dragostea sunt temele mijlocului de Februarie.

Luna nouă în Vărsător şi Eclipsa parţială de Soare pun o lupă asupra intenţiilor pe care le sădim in legatură cu acestea. Ele pot fi de natură socială şi este bine să încercăm să facem loc pentru lucrurile pe care ni le dorim şi obiectivele pe care dorim să le îndeplinim. În principiu, am făcut asta de la începutul anului, iar acum este vremea relaţiilor. Relaţia cu noi şi relaţiile cu ceilalţi, care de multe ori oglindeşte relaţia cu sinele.

Suntem îndemnaţi mai mult decât de obicei să ne concentrăm foarte puternic asupra începuturilor şi noilor obiceiuri, iar cu ocazia acestui eveniment, în spatele scenei stă Mercur ce ne ajută la capitolul exprimare, comunicare şi frecvenţa ideilor, iar coechipierul lui este Juno, asteroidul etern îndrăgostit.

Februarie este luna în care nu avem lună plină, iar fiindcă de la începutul anului am debutat cu renunţări si eliberarea toxicitătii, acum este timpul pentru nou şi găsirea unor noi soluţii. Va trebui să ieşim din bula noastră si să ne vedem de undeva de sus, dintr-o altă perspectivă. Să ne analizăm faptele şi ideile într-un mod obiectiv şi detaşat şi să judecăm mai puţin acţiunile celorlalţi din perspectiva unor victime.

Efectele acestui eveniment sunt de durată. Ele se pot duce spre 6 luni având în vedere ca vorbim şi de o eclipsă de soare. Există posibilitatea ca începuturile de acum să fie foarte vizibile şi să fie percepute ca pe nişte schimbări mari. Schimbări în privinţa prietenilor, a societăţii, comunităţii şi chiar a relaţiilor de dragoste – unele se pot termina abrupt pentru a se începe altele.

 

La romani, în această perioadă se sărbătorea Lupercalia, o sărbătoare dedicată fertilității și purificării. Aceasta, era închinată zeului Inuus sau Faunus, având posibile origini pre-romane și se ţinea pentru a izgoni spiritele rele, pentru purificare şi pentru a celebra fertilitatea. Se celebra pe 15 februarie şi era un moment favorabil în care se putea face un ritual pentru a se scăpa de ce era vechi pentru a lăsa loc noului. Se spune că stă la baza renumitei sărbători Sfântul Valentin. Această sărbătoarea avea şi proprii ei preoţi numiți Luperci şi chiar Marc Antoniu a fost la un moment dat un lider al lor. La origini, Lupercii trebuiau să fie aristocraţi, dar în timp s-au acceptat şi clase mai joase.

Era o sărbătoare ce indigna pentru că cei ce practicau ritualul sacrificau o capră şi un câine, alergau dezbrăcaţi apoi loveau femeile cu pieile animalelor. Capra era simbolul fertilităţii, iar femeile erau lovite cu pielea caprelor sacrificate pentru a fi asigurată fertilitatea. Totul era conceput ca un spectacol la care asista si Caesar.

În timp, s-a renunţat la elementele sexuale, iar mai târziu sacrificiul animalelor a fost interzis. Pentru romani era o sărbătoare foarte importantă, dar odată cu adoptarea creştinităţii ea a fost considerată pagână. Papa Gelasius I a hotărât la sfârșitul secolului V d. Hr. că sărbătoarea punea mai mult accent pe fertilitate decât pe purificare și a folosit acest motiv pentru a interzice această sărbătoare prin contopirea cu sărbătoarea creștină Sf. Valentin (14 februarie).

Așadar în aceste zile este un prilej pentru a sărbători in felul nostru dragostea, fertilitatea, comunicarea, inovația și prietenia.

 

 

Foto: Laurenţiu Angheluţă

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *