Holistic Coaching,  Magick. Mythology. Ritual.,  Pagan roots

Rădăcini magice: Beltane

Ce au în comun toate culturile existente pe Pământ? Magia!

 

Nu există nicio cultură care să nu aibă povești sau care să nu vorbească la un moment dat despre partea ocultă, nevazută a realității. Despre “puteri speciale” și ritualuri deosebite. Până la un moment dat, religiile au mers mână în mână cu magia, găsindu-și puncte comune în ritualuri, dar și în concepte deoarece exista mereu o confuzie în rândul lumii, iar artiștii, preoții, oamenii de știință erau vazuți ca fiind magicieni.

Vă voi aminti importanța magiei în viața noastră. Vă voi pune în temă povestind diferite evenimente istorice ce au avut legătură cu magia, voi aduce în discuție simboluri și zeități, mituri, ritualuri și energia acestora, voi ridica întrebări asupra lor și voi aminti, documenta anumite personalități istorice ce s-au dedicat, la rândul lor, necunoscutului, ocultului și conceptului de magie.

Am ales să fim toți sub influența Lunei Pline când scriu aceste rânduri pentru că evenimentul de Lună Plină este el însuși revelator și creativitatea, dar și efectul cuvintelor vor fi de amploare deoarece acum suntem mult mai deschiși pentru a ne elibera de lucruri negative, dar și pentru a primi lucruri pozitive, așa că haideți să parcurgem împreună idei, să învățăm să le disecăm, dar și să punem la îndoială “adevăruri” sau “credințe” pe care le avem de mici.

 

Ce este magia?

O definiție de dicționar este: Arta de a utiliza vrăji pentru invocarea puterilor supranaturale pentru influențarea diferitelor evenimente. Etimologic, cuvântul “magie” își are originile în Persia antică de la “magh-” (a avea putere)/”magush“, fiind apoi împrumutat în greacă ca “magos” si “magike techne” (arta magilor – clasa de preoți și învățați din Persia). Din greacă a ajuns în latină “magice” pentru ca în final să ajungă în franceza veche (sec. XIV) drept “magique“, termen care este la rădăcina cuvântului actual.

Dar magia poate fi un cuvânt care descrie adevărata natură a viețuitoarelor, a entităților din acest univers, adică partea spirituală a întregului.

Momentan cuvântul “magie” este un termen care înglobează lucruri sau practici cu care religiile de astăzi nu sunt de acord, așa că de multe ori este văzut ca pe un termen negativ.

Trebuie să ne amintim că strămoșii noștri erau mereu înconjurați de spirite și zeități. Aveau ritualuri, ceremonii și credeau într-un echilibru al naturii. Ceremoniile erau pentru a se forma legătura între lumea materială și lumea spirituală și astfel se crea o lume magică.

Magia implica un punct de vedere animist și pentru că “Anima” înseamnă “suflet”, se crea credința că absolut totul este viu – copaci, pietre, insecte, animale. Totul are esență vitală.

În episodul urmator vom continua cu disecarea conceptului de magie, iar acum voi aduce în vedere faptul că există o ceremonie păgână frumoasă legata de 1 mai și de vestirea verii. Ea se numește Beltane.

 

Beltane 

Este un festival Celtic al Luminii al Soarelui și al Vieții. El se traduce prin “foc luminos” și se sărbătorea la jumătatea perioadei dintre Echinocțiul de Primăvară și Solstițiul de Vară. La acest festival se aprind focuri de tabără și se fac ritualuri pentru fertilitate.

În această perioadă tot ceea ce este viu abundă de fertilitate și sexualitate. Este momentul în care aspectul de fecioară al Zeiței Triple, rămâne însărcinată.

Acest festival celebrează Nunta Sacră a Zeului si Zeiței, uniunea Cerului și Pământului și era o zi în care se celebrau nunțile păgâne și actul sexual. Se pune accentul pe uniunea energiei feminină si energia masculină si pe energia creatoare degajată prin această uniune ce îndeamnă la echilibru și pozitivitate.

Ca și tradiție, se aprinde un foc, iar cuplurile sar peste el pentru purificare și fertilitate, iar animalele se aduc pe lângă fumul acestui foc ca să fie protejate de boli și pentru fertilitate.

Există foarte multe ritualuri care ne îndeamnă să ne conectăm la senzualitatea și la sexualitatea noastră pentru a avea acces la lumea spirituală. Adevărata sexualitate nu este separată de iubire, drept urmare se punea foarte mult accent pe ceremonia de nuntă și căsătorie. Se subliniază că această energie creatoare trebuie să fie mereu curgătoare fără ca programarea socială să ne-o inhibe.

O ceremonie frumoasă!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *