Holistic Coaching,  Magie. Mit. Ritual.,  Rădăcini păgâne magice

Cum să avem un februarie magic? Imbolc

După atâta frig și ceață sperăm să se arate soarele și în interiorul nostru se produc schimbări ce ne împing către noi începuturi.

Simțim că nu mai este mult până când vom ieși din amorțeala specifică și se sădesc semințele pentru Întoarcerea Luminii. Trecem de la întuneric spre lumină, iar această tranziție stârnește multe emoții.

Magia lunii februarie stă în recunoștința pe care o avem față de noi și față de cei din jur, stă în faptul că natura se trezește la viață și ne va surprinde prin simplitatea ei. Magia este în noi și numai noi înșine ne putem observa potențialul făcând alegeri conștiente zi de zi pentru a ne vindeca.

Manifestăm puterea personală numită magie făcând primul pas prin a ne întoarce către noi și prin a ne regăsi adevăratul Eu.

 

Imbolc

Este o sărbătoare celtică a sfârșitului de iarnă ce ne atinge cu semnificația ei. Se sărbătorește în primele 2 zile ale lunii februarie și reprezintă punctul de mijloc între solstițiul de iarnă și echinocțiul de primăvară, fiind una dintre cele mai importante sărbători celtice păgâne. Este sărbătorită întoarcerea luminii și a Soarelui.

Imbolc se poate traduce ca „în pântec” și se referă la momentul fertilității și al sezonului de împerechere al animalelor domestice sau la sarcina oilor.

Se făceau focuri în gospodării ce simbolizau Lumina și ancorau pozitivitatea ei prin alungarea întunericului iernii. Nu se neglijau mesele festive, iar oamenii aveau pe masă pâine din grâu, prăjituri din grâu și preparate din legumele de toamnă conservate peste iarnă. Cu alte cuvinte, se  sărbătoreau roadele pământului și natura.

Oamenii erau foarte recunoscători pentru aceste roade și insuflau mulțumire pământului pentru ca anul care venea, să le dea același belșug.

Celții știau să sărbătorească și fiind recunoscători exista un sentiment pozitiv, în masă, pentru o ciclitate frumoasă.

 

roata anului
Sărbători păgâne

Foto: https://www.etsy.com/shop/HeartoftheNorseWitch?ref=l2-shopheader-name

 

Brigid

Zeița Brigid era și ea celebrată și i se pregatea altarul în gospodării. Numele ei ar putea însemna „inflăcărat” sau „săgeată înflăcărată”. Ea face parte din arhetipul Triplei Zeițe reprezentând zeița virgină, iar acest aspect înglobează momentul inițial, primul impuls al energiei feminine, începutul vieții și începuturile activităților în general.

Culorile zeiței și sărbătorii Imbolc sunt alb, roșu și verde, albul reprezentând puritatea, inocența și protecția. Culoarea roșie reprezenta Soarele, lumina, energia, sângele și vitalitatea, iar verdele reprezenta natura și viața în primele stadii, dar și culoarea mantiei pe care o purta zeița Brigid.

Brigid era guvernatoarea poeților și artiștilor, dar și a celor care practicau magie și erau vindecători. Ea era venerată în temple de preotese ce îi țineau mereu aprinsă flacăra sacră. Brigid era zeița focului, creativității și fertilității

Imbolc mai reprezintă și emoțiile ce stau la baza iubirii și începuturile. Este o perioadă bună pentru a ne purifica, pentru a ne curăța casele și pentru a ne descotorosi de ceea ce nu ne mai folosește. Festivitatea stă aproape de Luna Nouă, așadar este o ocazie bună pentru a sădi intenții amenajându-ne și un altar.

Altarul de Imbolc poate fi decorat cu:

  • germeni, bulbi si flori de primăvară,
  • 3 lumânări lungi (albă, roșie, verde) iar în mijlocul altarului o lumânare mare cu o formă neregulată
  • un bol ce poate fi folosit ca pe un mic ceaun  în care putem arde salvie, petale de trandafiri și santal pentru purificarea energiei casei
  • o statuetă feminină pentru a reprezenta zeița și mici statuete ce ar putea indica animale domestice: oi, vaci etc
  • fotografii, desene, poezii (artă)
  • cristale: ametist, piatra lunii, piatra soarelui

În Roma antică, în perioada de început a lunii februarie se sărbătorea zeița Juno Februata, zeița purificării și a fertilității.

După răspândirea creștinismului, ziua de 1 februarie devine ziua Sf. Brigita, fiind una din cei mai importanți sfinți ai Irlandei și este reprezentată drept una din primele călugărițe ale creștinității.

În Irlanda există anumite morminte ce sunt luminate de soare în diminețile de Imbolc și Samhain.

Magia lunii februarie stă și în momentele astrologice pe care le vom discuta în câteva zile, formându-se aspectul de Lună Nouă și alte ingrediente foarte importante.

 

O lună frumoasă!

 

One Comment

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: