Holistic Coaching,  Magie. Mit. Ritual.,  Rădăcini păgâne magice

Vestalia

Vestalia era sărbătoarea romană închinată zeiței Vesta. Această celebrare a Zeiței, se ținea în perioada 7 – 15 iunie, iar noi suntem în plină festivitate. 

Vesta este una dintre cele mai importante Zeițe romane și este Zeița focului,  căminului, familiei și a statului roman. Ea este fiica lui Saturn și sora lui Jupiter. În fiecare oraș era un foc menținut continuu în onoarea Zeiței, iar Templul ei se afla în Forul Roman.

Romanii o vedeau pe Vesta ca fiind pură deoarece l-a refuzat pe Apollo și pe Neptun. Zeița era protectoarea femeilor.

În fiecare cămin era un altar în care ardea focul Zeiței, iar înainte de masă era invocat Janus, apoi Vesta și se aruncau în foc bucățele de mâncare sub formă de ofrandă.

În timpul festivalului Vestalia, Templul se deschidea doar pentru femei. Ele intrau desculțe pentru a aduce ofrande și se rugau, iar preotesele preparau o prajitură făcută cu o apă sacră pentru a fi aruncată în focul Zeiței. În ultima zi a festivalului, se curăța Templul și se purifica spiritual.

 

ofrande

 

Sărbătoarea nu era una fastuoasă, deoarece Zeița dorea modestie și echilibru, dar prin simplitatea ei îndemna la lucrul în echipă, la unitate și pace. Împărțind sarcinile și lucrând împreună, preotesele păstrau o armonie și o energie feminină benefică pentru păstrarea focului în templu.

Focul reprezenta flacăra vieții ce ardea în sânii zeiței care dădea viață. El mai reprezenta eternitatea, proteja casa și zona respectivă și mai era asociat cu flacăra ce ținea o familie unită. Se credea că dacă flacăra se stingea în templu, orașul devenea vulnerabil și putea  fi atacat. Preotesele făceau și ritualuri care încă mai fac parte din misterele lor.

Împăratul roman Numa Pompilius a fost ghidat să promoveze mult acest cult al Zeiței Vesta, a înființat templul și a instituit practicile religioase. Împăratul era foarte înțelept, iar oamenii erau impresionați de acesta. Domnia lui a însemnat un prilej de pace pentru societatea romană. El a divizat romanii în grupuri după meserii.

Pompilius a creat tot felul de temple pentru zei, el fiind foarte ‘religios’. Saturnalia este una din sărbătorile care îi sunt atribuite. El a numit preoții din temple, dar și preotesele din Templul Vestei. Se zvonea ca avea o iubită ‘divină’ căruia îi asculta sfaturile strategice în legătură cu societatea romană. El asculta și de preotesele din Templul Zeiței. Despre el se mai zvonea și faptul că avea o relație foarte bună cu Jupiter.

Preotesele Templului

Preotesele erau alese din familii bune, în care amândoi părinții trăiau. Nu erau alese dacă aveau probleme psihice sau fizice. Deveneau femei libere cu foarte multe privilegii și trăiau într-o casă plină cu bogății. Aveau o mare putere de decizie și puteau elibera sclavi. Aveau dreptul la pământuri, lucru ce nu era permis femeilor. Se spune că preotesele trebuiau să fie virgine până la vârsta de 30 de ani, iar după acea vârstă erau libere să plece din Templu, dar în continuare având un statut foarte important.

Cultul Zeiței a durat aproximativ o mie de ani, până când Theodosius cel Mare a fost convertit la creștinism și a dizolvat acest cult, a izgonit preotesele, a stins focul Sacru și a închis Templul Zeiței Vesta.

Coelia Concordia a fost ultima Mare Preoteasă a Templului și a trebuit să plece, urmând ca învățăturile preoteselor să se împrăștie și să dăinuie în secret în diferite colțuri ale lumii.

Ritual și Altar pentru celebrarea Zeiței

Cu ocazia acestei sărbători, putem amenaja un altar foarte simplu cu fața spre Est. Putem pune în mijloc o lumânare groasă și albă, iar pe lânga ea câțiva trandafiri mari și roșii. În spatele lumânării este bine să avem o figurină ce reprezintă Zeița, iar in fața lumânării, un Ametist.

Ca și ritual, ne putem curăța casa fizic și spiritual cu ajutorul salviei sau a unei bucăți de Palo Santo invocând Zeița, rugând-o să ne protejeze casa și pe noi înșine. După această curățenie putem face o prăjitură sărată la cuptor pentru a o oferi ca ofrandă și pentru a o arde în focul lumânării invocând-o pe Vesta și rugându-ne.

 

 

via GIPHY

O celebrare frumoasă!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: