Mercurius
Astro-Coaching,  Holistic Coaching

Mercur Retrograd – traseu inițiatic către noi înșine

Mercur este acea planetă care ne pune pe jar de fiecare dată când îi auzim numele. Ce este acest Mercur? Cine este el și ce vrea de la noi?

Mercur este cea mai rapidă planetă din Sistemul Solar deoarece înconjoară Soarele în aproximativ 3 luni. El ‘retrogradează’ de 3 – 4 ori pe an și stă în această stare aproximativ trei săptămâni, fără să mai pomenim și perioada de ‘umbra’ în care această lipsă de chef a lui începe să se simtă. În concluzie, domnul Mercur se interiorizează aproximativ trei luni pe an.

…în mitologie

 

Mercur (Hermes – in mitologia grecească), în mitologia romană este zeul comunicării, al mesagerilor, circulației informației și patronul comerțului. El era cunoscut ca cel mai rapid dintre zei. Mercur era un zeu împaciuitor. El era mediatorul dintre oameni și zei și proteja călătorii. Deasemenea, îi însoțea pe morți în călătoria lor spre lumea de apoi.

Acest zeu este reprezentat ca purtând sandale cu aripi pentru că avea abilitatea să călătorească foarte repede între lumi. El ținea în mână un Caduceus – un toiag pe care se încolăceau doi șerpi. Se zice că acest Caduceus putea fi folosit pentru a le alina suferința celor care erau pe moarte sau pentru a-i învia pe cei morți. Caduceus-ul mai reprezenta comerțul și negocierea într-un echilibru.

 

Mercuralia era sărbătorită pe 15 mai, iar comercianții veneau în Templul lui de pe Colina Aventină ca sa-i ofere ofrande și rugăciuni lui și mamei sale (Maia de Pleiade) pentru iertare și profit. Aceștia și își stropeau vasele, bărcile și obiectele pentru comerț cu o apă specială adusă de la Porta Capena ajutându-se de frunzele de dafin, pentru a avea noroc în activitățile lor.

 

…în astrologie

 

Mercur se leagă de tot ce ține de comunicare, informație, expresie, logică, logistică, călătorii, tehnologie și sistemul de lucru al aparatelor, serviciu, sănătate și sistemul nervos. El ne ajută să ne exprimăm ideile și sentimentele. Cu ajutorul lui ne putem contura planurile și putem schița anumite lucruri atunci când ni se cere să fim prompți. El ne ajută să prezicem viitorul pe baza trecutului.

Cei care sunt născuți sub influența acetei planete, sunt foarte adaptabili și comunicativi. Mercur ne arată cum gândim și în ce domeniu de viață ne putem exprima cel mai bine.

Mercur este nevoia noastră de a da o ordine și o structură realității în care trăim, nevoia noastră de a comunica pentru a ajunge la un consens. Mercur este gândul rațional și deductiv, este percepția noastră și o bază pe care se pot așterne credințele.

Mercur în Retrograd are o reputație proastă, dar asta numai din cauza superficialității. Suntem obișnuiți să avem dorința de a deține controlul, iar de obicei, Mercur în retrograd ne învață această lecție. Ne învață să dăm drumul controlului pentru că face parte din ciclul vieții să ne oprim din ceea ce facem pentru a lăsa loc universului, divinității.

 

Mercur în Retro ne ajută să ne exprimăm adevărul și să fim sincer cu noi în primul rând. Ne ajută să ne ascultăm mai bine Sufletul și să înțelegem că dacă un lucru nu este în concordanță cu Planul Divin, el se va manifesta având erori mai devreme sau mai târziu, iar Mercur în Retro ne dă oportunitatea ca acest lucru să se întâmple „mai devreme”.

Mercur Retrograd este un Mercur mult mai spiritual decât cel direct, un Mercur care lasă loc inconștientului să se ridice. De aceea se întâmplă și această interiorizare a noastră. Avem o oportunitate frumoasă în care ne putem înțelege mesajele inconștientului pentru că ele se manifestă fizic și în jurul nostru. Mercur în Retro ne deschide calea spre vindecare pas cu pas. Noi trebuie doar să fim conștienți și treji și să înțelegem că exteriorul va reflecta interiorul într-un mod direct. Ni se va arăta faptul că nu acum este timpul pentru anumite activități pe care le plănuim.

Această interiorizare va pune o pauză sistemelor logice. Suntem îndemnați să nu inițiem planuri sau proiecte pentru a avea timp de altele (de noi), de lucruri nerezolvate din trecut. Probabil că vom auzi de anumiți oameni cu care am încetat comunicarea la un moment dat. Și ei au situații nerezolvate și probabil că noi suntem printre acele situații. Nu ne vom putea concentra în totalitate asupra muncii exterioare și pe ceilalți oameni, de aceea vor putea apărea erori, hibe și haos. În principiu, Mercur în Retro ne va împinge către echilibru pentru că nu suntem obișnuiți cu situații care nu merg și începem să ne luptăm cu acest lucru.

Retrogradul în sine ne dă mesajul de MUNCĂ INTERIOARĂ. Ne retragem în noi, iar emoții îngropate vor ieși la suprafață pentru a fi exprimate. Conștientizarea lor ne va face bine, exprimarea lor către noi înșine va fi vindecătoarea, dar exprimarea lor celorlalți din exterior, va fi defectuoasă deoarece vor fi interpretări în neconcordanță cu ce am vrut să exprimăm, sau vom apăsa mai multe butoane nevindecate. Și ceilalți trec prin asta și vor fi niște explozii colective care deși nu par, ele ne vor ajuta în propria vindecare. Important este să fim conștienți la fiecare pas. Scopul fiind ca adevărul să se reflecte prin noi.

Mercur va fi retrograd în Leu și Rac

Dacă tot vorbeam de expresie, Mercur Retro in Leu o va face într-un mare fel. Va fi multă emoție în comunicarea noastră. Acest Mercur Retrograd în Leu nu este ușor pentru că ne va face să ne luptăm din greu cu situațiile în care ne aflăm. Agresivitatea va fi prezentă și vom fi dramatici. Ego-ul va fi foarte vizibil și este bine că îl vom sesiza și vom avea șansa de a-l ține în frâu. Vorbeam mai sus de butoane apăsate. Nouă ni se vor apăsa 100 odată.

Prin retrogradarea sa, Mercur va trece și prin în Rac (19 -31 iulie), iar acest lucru ne va ajuta să resuflăm puțin pentru că pentru Rac, un Mercur interiorizat este apă de ploaie. Oricum vor fi emoții, oricum va fi de lucru în interiorul nostru și ajutăm mult la dezlănțuirea energiei feminine. Ne vom putea exprima emoțiile prin artă, ne vom putea vindeca trecutul mult mai ușor pentru că Racul este un nostalgic și ne trimite în trecut, luându-ne resure. Vom fi copii și ne vom exprima ca niște copii. Dăm afecțiune și vom cere afecțiune lansând semnale că ne vrem împlinite nevoile emoționale.

Mercur, în retrogradarea lui va întâlni Soarele și va aduce multă comunicare cu oamenii din jurul nostru. Va fi multă expresivitate și vom avea curajul să fim noi înșine. Mercur ne va facilita drumul către Sinele nostru Superior și ne va ajuta în echilibrul personal.

Vom reuși să ne conștientizăm și să ne conturăm foarte bine luptele noastre interioare și nu trebuie să uităm că încă ne este luminată calea către misiunea colectivă. Așadar, mult lucru interior, descătușarea energiei feminine și exprimarea acesteia prin toate formele. Soarele în Rac stă încă foarte aproape de Nodul Nord, iar zodia opusă celei în care este acum Pluto, este tot Racul.

Știm cu toții că Racul este guvernat de Lună, iar acum este o perioadă propice în crare putem invoca zeițele care sunt strâns legate de Lună. Putem lucra cu Diana sau Artemis conectându-ne cu natura. Diana este zeița naturii, a animalelor domestice și a vânătorii. Totodată este și zeița fertilității, iar femeile obișnuiau să o invoce pentru a le ajuta în conceperea copiilor și pentru a nu avea probleme în sarcinile acestora. Această zeiță era protectoarea claselor inferioare și a oamenilor de rând. Ea era portretizată ca purtând o coroană în formă de Lună.

Cu ocazia acestui Mercur Retrograd putem să fim mai conștienți și să alegem să vedem și să găsim oportunități de evoluție de fiecare dată când se schimbă ceva în planurile noastre. Este bine să ne concentram pe resurse și să fim cât mai creativi pentru a fi în concordanță cu Universul. 

Este o oportunitate să ne gândim chiar la o Odă pentru cei pe care i-am cunoscut și nu mai sunt printre noi. Să medităm puțin la relația noastră cu ei și să încercăm să lăsăm să curgă orice resentiment.

Uleiuri esențiale pentru acest retrograd
  • Smirnă (myrrh) – amplifică abilitățile spirituale, echilibru emoțional
  • Patchouli – antidepresiv, ne ancorează în prezent.
  • Lavandă – antidepresiv, relaxant
  • Lemongrass – claritate mentală

 

Pentru următoarea perioadă este bine să luăm lucrurile încet, să medităm și să avem încredere în noi și în faptul că suntem protejați în orice situație. 

 

O lună liniștită!

 

Photo by Jon Butterworth on Unsplash

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: